Major Szőlészet és Borászat

FELTÖLTÉS ALATT!!!!

Boraink mottója: „Penc ízei egy pohárban”

Boraink nem túl nagy mennyiségben, és az évjárattól függően készülnek úgy 10-30 hl mennyiségben. Amennyiben tehát elégedetlenek vagyunk a megtermett szőlővel, akkor inkább abban az évben az adott fajtát eladjuk, így nem készül belőle bor. Egy – egy fajtát időnként a házasítás oltárán áldozunk fel, hogy valami új, és más legyen belőle. Emiatt nincs minden évben, minden fajtából készleten bor. Összességében változó a borkínálatunk, amelyeket korszerű és hagyományos eszközökkel egyaránt készítünk. Tehát igazi kézműves boraink vannak, a most divatos kifejezéssel élve.

 

A (penci) Leányka

A bevezetőben leírt termőterület sajátosságai miatt a Leányka nálunk jó években diszkrét illattal, szép sárga színnel, kellemes ízekkel, finom savakkal, bíró bor, amit reduktív eljárással készítünk. Készítettünk fahordós érleléssel, maradék cukorral is bort belőle. Testes, hosszú utóízzel, magas alkohol tartalommal. A magas - 13 körüli - alkohol tartalom miatt nem beszélgetős bor, mert gyorsan érezteti hatását. Amikor tisztán reduktív módon készül, akkor általában szárazabb, könnyebb bor az eredmény.

Előételek, levesek, szárnyasok, sajtok mellé bátran fogyasztható. A maradék cukrot tartalmazó, fahordós érlelésű változata, desszertek mellett is megállta a helyét.

 

A Keszeg – hegyi muskotály

Tipikusan kétszüretes fajta, hiszen az íz, és illatanyagok korai szüretet kívánnak úgy 16 cukorfokos szőlőnél. A testes, magas alkoholfokú bor meg későit, úgy 22-24 cukorfokúra beérett szőlőt igényel. Ez nem mindig egyszerű történet, mert az időjárás és a darazsak népe nem egyeztet sem a szőlésszel, sem a borász elképzeléseivel. Évente új meg új kompromisszumot töltünk tehát a poharunkba, muskotálybor címén. Változó intenzitással jelennek meg a muskotályos illatok, ízek, és egyéb jellemzők a borunkban.

Jó évben kitűnő desszertbor.

 

A hamis Szürkebarát

Finom, behízelgő illattal, halványsárga színnel mutatja magát a pohárban. Reduktív módon készített változata magas minőségű, komplex ízvilágú, illatú bort adott. Testes, jó alkoholtartalommal, kellemes savval, hosszú utóízzel párosul. Kóstoláskor előbb a borra jellemző ízeket érezzük, majd egy pici maradék cukrot, végül a savak jelentkeznek. Gyakran félszáraz, vagy félédes, tehát a jelzett kis maradék cukor innen van. Alkohol tartalma gyorsan jelentkezik a vendég fejében, jelzi, hogy ki az úr a házban, ezért is nevezzük hamis Szürkebarátnak.

Szárnyasokhoz, fácánhoz, grillezett halételekhez, szárazabb sertés-marhahúshoz, kecskéhez, nyúlhoz, és néhány sajtféléhez kitűnően passzol.

 

A meglepetés Couvé

Nem titok a fentiek alapján, hogy a Leányka, a Muskotály, a Szürkebarát, és a Tramini valamilyen arányú keveréke. Arányuk változhat, így a bor illata, íze, színe és beltartalma is. Igazi meglepetés bor, sokszor teljesen más, mint amit az összetevőik alapján gondolna az ember. Amire figyelünk, hogy kifogástalan, borhibáktól mentes, jól fogyasztható bor legyen, a többi már egyéni ízlés kérdése. Ebben az évben tiszta illatú, zöldes-sárga színű bor lett. Kóstoláskor először az élénk savakat érezzük, majd sorakoznak a bor ízei, karakteres, száraz, hosszú utóízű bor az idén. Hangulatában a Zöld Veltelínit idézi.

Nehezebb, zsírosabb étel, szalonna, házi kolbász, füstölt - főtt csülök megbízható kísérője, akár az esti órákban is.

 

A ravaszdi Rosé

A vörösborunk technológiai előfutára, könnyített változata, íz világát illetően viszont igazi rosé. Illata egyszerű, behízelgő. Színe erősebb, sötétebb hagymahéj, halványan vörös felé hajló az idén. Íze karakteres, kellemes savakkal kombinált. Szintén hosszú utóíze van. Kellemes, behízelgő, beszélgető bornak mutatja magát, de amikor eljön az ideje, akkor az alkohol váratlanul bemutatkozik.

Ajánlom húsos ételek, sültek, halak mellé.

 

A penci Vörös Ördög

A szürkebaráttal van állandó versenyben a „ház bora” címért. Amiért nyerésre áll, az a stabil minőség, és mennyiség minden évben. Könnyű neki, hiszen kétfajta szőlőből készül, úgymint Blauburger /Kékoportó x Kékfrankos szülőktől nemesítve/ és a Medina. Tehát egy kétalkotós vörösbor. Az illata sokat sejtetően, és brutálisan gazdag. Színe mély, gránátvörös, üveget, poharat megfogja. Ízei komplexek, hosszan tartóak, igazi testes vörösbor. Alkohol tartalma magas. Az üres pohárban végzett szárazpróbája kellemes dohány illatot mutat, bár volt, aki a csokoládéra esküdött. Igazi masszív, jó karakter jegyekkel bíró vörösbor, megismerszik más vörösborok társaságában is.

Pörköltek, hal - és vadételek elkészítésénél nélkülözhetetlen társ, és hasznos, kellemes kísérő ital is egyben.

Nevét amúgy a Magyar Királyi Budapesti 1. Honvédhuszárezred – alapítva 1869. évben - emlékére kapta, akik a híres gorodoki halálroham résztvevői voltak. Egy osztálya az ezrednek Vácon települt, és a környéken sorozták a huszárjaikat. Nekik állítunk emléket.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 14
Havi: 29
Össz.: 4 321

Látogatottság növelés
Oldal: Boraink
Major Szőlészet és Borászat - © 2008 - 2024 - majorpinceszet.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »